HIAS KEHIDUPAN DENGAN ILMU

cari ilmu, kongsi ilmu dan amalkan ilmu.


  "Mau ku kan tau tapi malu eyy kan tanya..."

  Share
  Admin
  Admin
  Admin

  Posts : 17
  Join date : 22/12/2008

  "Mau ku kan tau tapi malu eyy kan tanya..."

  Post  Admin on Tue Dec 23, 2008 12:44 pm

  Sebenarnya ada banyak perkara yang kitani mau tau, tapi malu kan betanya. Karang kana ketawakan atau kana ucap-ucapkan. Kadang-kadang ada jenis orang yang pandang rendah arah kitani kalau tani betanya. Kadang timbul tia pikiran negatif waktu kan betanya hukum-hukum ani, ahirnya inda tia jadi betanya. Terbiar tia..lantung-lantung soalan atu inda bejawab.

  Situani ani memang sering berlaku di kalangan umat Islam di merata tempat. Sebab atu ada pepatah yang berbunyi : "Pertanyaan adalah kunci ilmu." Pepatah ani sebenarnya merupakan dorongan untuk menjadikan umat Islam umat yang berilmu dan luas pengetahuan.

  Namun dalam masa yang sama, janganlah kita lupa pula dengan kisah Nabi Musa dengan kaumnya.(Sila lihat surah Al-Baqarah ayat 67 - 71)

  Suatu hari, Allah telah memerintahkan pada nabi Musa untuk menyuruh kaumnya menyembelih seekor sapi betina. Kaumnya berkata pada nabi Musa untuk bertanya pada Allah sapi betina apakah itu. Kemudian diterangkan, sapi betina itu ialah sapi betina yang tidak tua dan tidak muda. Lalu Allah memerintahkan mereka untuk mengerjakannya. Selepas itu, kaum nabi Musa pun bertanya lagi, bagaimana warnanya? Allah pun menerangkan sapi betina itu ialah sapi betina yang kuning, yang kuning tua warnanya, lagi menyenangkan orang-orang yang memandangnya. Tidak puas dengan penerangan itu, mereka pun bertanya lagi hakikat yang sebenar mengenai sapi betina itu supaya mereka dapat petunjuk untuk mendapatkannya. Kemudian Allah berfirman bahawa sapi betina itu ialah sapi betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula untuk mengairi tanaman, tidak bercacat, tidak ada belangnya. Natijah daripada penerangan itu, hampir-hampir saja kaumnya tidak dapat menemui sapi betina itu kerana ciri-ciri yang telah dinyatakan itu sangat sukar dicari.

  Islam menggalakkan umatnya mencari ilmu pengetahuan untuk kemudahan menjalani kehidupan seharian sebagai Muslim. Ilmu pengetahuan mengenai perkara fardhu ain memang wajib dituntut/dipelajari. Begitu juga dengan ilmu-ilmu yang lain seperti matematik, fizik, sains dan sebagainya.

  Jangan malu bertanya mengenai perkara yang benar dan penting, seperti cara membaca al-quran yang betul, cara sembahyang yang betul, cara berwudhu yang betul, perbezaan sembahyang lelaki dan perempuan, dan sebagainya.

  Pertayaan juga boleh menimbulkan kesedaran pada orang yang bertanya mahupun orang yang ditanya juga tidak terkecuali orang-orang yang mendengar pertanyaan itu.

  Tidak ada salahnya mengajukan pertanyaan, yang penting pertanyaan itu dihiasi dengan adab sopan dan tidak membawa kepada perkara yang tidak bermanfaat.

  Ilmu pengetahuan tidak akan puas untuk disantapi, ilmu itu sangat luas, ilmu Allah lebih luas. Carilah ilmu yang bermanfaat untuk diri kita dan orang lain. Celikkan akal kita dan basmilah kejahilan dalam diri kita.

   Current date/time is Thu Jan 24, 2019 8:21 pm